Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Χαρακτηρισμός 7ου Δημοτικού Σχολείου και 7ου Νηπιαγωγείου Χανίων ως Πειραματικά από 2024-2025

 

Μόνο οφέλη θα μπορούσε να δώσει ο χαρακτηρισμός των σχολείων, του 7ου δημοτικού και 7ου νηπιαγωγείου Χανίων ως Πειραματικά από την σχολική χρονιά 2024-2025. Πρόκειται για ένα αίτημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, το οποίο υλοποιήθηκε και ανακοινώθηκε και επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας (Δείτε εδώ). Για αυτή την εξέλιξη αλλά και για τα πλεονεκτήματα που ουσιαστικά αποκτούν τα σχολεία, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Πόπη Ψαρουδάκη.

«Το πόσο σημαντικό είναι θα φανεί εκ του αποτελέσματος όταν τεθεί σε λειτουργία. Ενώ φέτος πήραμε τον χαρακτηρισμό, μετά από αίτηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και για συγκεκριμένους λόγους έγινε το αίτημα, αυτό μας κάνει χαρούμενους. Θεωρώ ότι θα είναι σημαντικό αλλά το πόσο σημαντικό θα είναι θα παίξει ρόλο και το πως θα στηριχθεί το σχολείο από την πολιτεία και την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα. Σίγουρα οι προϋποθέσεις και οι προοπτικές είναι πολύ ευοίωνες και θετικές. Μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω στα παιδιά που θα φοιτήσουν, μπορεί να αποτελέσει ένα πόλο γύρω από τον οποίο θα κινηθούν καινοτόμες δράσεις, μπορεί να μεταφερθούν και στα υπόλοιπα σχολεία. Σήμερα έχουμε το δείγμα της άριστης λειτουργίας του 1ου Γυμνασίου Χανίων, το οποίο μετατράπηκε σε πειραματικό, έχει αγκαλιαστεί πάρα πολύ από την τοπική κοινωνία. Οι δραστηριότητες του σχολείου είναι πολύ ελκυστικές. Θεωρήσαμε κι εμείς ότι ήταν η ώρα να αιτηθούμε να γίνει το 7ο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο, Πειραματικό.».

Την ίδια ώρα, η κ. Ψαρουδάκη δήλωσε πως η μείωση του αριθμού των μαθητών κάθε χρόνο και η ιστορικότητα του κτηρίου ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την Δ/ση Πρωτοβάθμιας στο να κάνει το αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας. Με αυτή την εξέλιξη, η ίδια υποστήριξε πως το σχολείο θα πάρει ζωή και θα ανανεωθεί ενώ σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, έχει χώρους, που πρέπει να αξιοποιηθούν:

«Το σχολείο σταδιακά έφθινε σε ότι αφορά τον μαθητικό πληθυσμό, δηλαδή η βιώσιμη κατάσταση του σχολείου ήταν πολύ αμφίβολη για τα επόμενα χρόνια. Ο ένας παράγοντας που μας οδήγησε στο αίτημα ήταν αυτός λοιπόν, θεωρούμε ότι θα δώσει μια ζωή, μια ανανέωση και μια αίσθηση βιωσιμότητας στο σχολείο ο χαρακτηρισμός του ως Πειραματικό. Επίσης, είναι ένα κτήριο με ιστορική σημασία, με άνεση χώρων, το οποίο στο μεγαλύτερο είναι άδειο, αξιοποιείται για διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου αλλά μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους μαθητές και μπορεί να συνδεθεί στην απόσταση με το 1ο Γυμνάσιο Χανίων το οποίο είναι Πειραματικό. Κακό δε θα κάνει σίγουρα, καλό μπορεί να κάνει ο χαρακτηρισμός των σχολείων Πειραματικά.